Tandartsangst

Tandartsangst

Tandartsangst, ook wel bekend als odontofobie, is een veelvoorkomende angst die veel mensen ervan weerhoudt om regelmatig naar de tandarts te gaan voor noodzakelijke mond gezondheidscontroles en behandelingen. Deze angst varieert van milde zenuwen tot ernstige paniekaanvallen bij het idee van een tandartsbezoek.

Wat is tandartsangst?

Wanneer je last hebt van tandartsangst, dan krijg je een emotionele reactie die optreedt als gevolg van verschillende factoren. Mensen met deze angst hebben last van intense nervositeit, angst, of zelfs fysieke symptomen zoals zweten, trillen en een verhoogde hartslag bij een tandartsafspraak. De angst varieert in intensiteit, maar het is belangrijk om te erkennen dat het een echte en serieuze zorg is die de mondgezondheid beïnvloed.

Oorzaken van angst voor de tandarts

Bij de meeste mensen ontstaat een tandartsangst niet zomaar, vaak heeft dit een reden. Zo zijn er verschillende oorzaken waar deze angst bij op komt spelen.

 • Slechte ervaringen uit het verleden: Mensen die in het verleden pijnlijke of onaangename ervaringen bij de tandarts hebben gehad, ontwikkelen soms een angst. Deze herinneringen vergroten de angst voor toekomstige bezoeken.
 • Angst voor pijn: De angst voor pijn is een van de meest voorkomende redenen voor tandartsangst. Het idee van naalden, boren en andere tandheelkundige instrumenten veroorzaakt bij sommige mensen een intense angst.
 • Gebrek aan controle: Sommige mensen ervaren het gevoel van hulpeloosheid tijdens een tandartsbezoek. Dit gevoel veroorzaakt de tandartsangst. Ze hebben het gevoel dat ze geen controle hebben over wat er gebeurt.
 • Schaamte over mondgezondheid: Mensen die zich schamen voor de toestand van hun mondgezondheid ervaren ook soms angst. Ze zijn bang voor het krijgen van oordeel of kritiek van de tandarts.

Hoe overwin je tandartsangst?

De angst voor de tandarts belemmert je dus enorm. Gelukkig zijn er manieren om tandartsangst te overwinnen, zodat je de nodige tandheelkundige zorg ontvangt zonder zenuwen:

  • Open communicatie: Bespreek je angst met je tandarts. Tandartsen zijn getraind om met angstige patiënten om te gaan en nemen dan extra stappen om je op je gemak te stellen.
  • Angst managementtechnieken: Ademhalingsoefeningen, meditatie en ontspanningstechnieken helpen je om angst onder controle te houden tijdens een tandartsbezoek.
  • Verdovingsmiddelen: Sommige tandartsen bieden je de mogelijkheid tot een verdoving, zoals lachgas of intraveneuze sedatie. Hiermee verminder je de tandartsangst en wordt je pijn verdoofd.
  • Stapsgewijze benadering: Overweeg een stapsgewijze benadering van tandartsbezoeken. Begin met eenvoudige controles en werk geleidelijk aan meer uitgebreide behandelingen. Net zoals bij andere fobiën, overwin je een angst niet in één keer. Dus, doe alles in kleine stapjes tot je steeds minder angstig wordt.
  • Zoek steun: Neem iemand mee naar je afspraak, zoals een vriend of familielid, voor emotionele steun. Wanneer jouw tandartsangst de overhand neemt, kijk dan even deze persoon aan en onthoud dat je er niet alleen voor staat

Meer informatie

Tandartsangst is een uitdaging, maar het mag je niet weerhouden van de broodnodige tandheelkundige zorg. Met de juiste aanpak en ondersteuning overwin je jouw angst overwinnen streef je naar een gezonde mond. Vergeet niet dat tandartsen er zijn om je te helpen en je mondgezondheid te verbeteren, en ze begrijpen de zorgen van patiënten met tandartsangst. Wil je nog meer informatie over jouw mondzorg? Lees dan eens onze pagina over mondhygiëne.