Tandarts

Het belang van de tandarts

Met het gebit moet je je hele leven doen, daarom is het van belang dat deze op een goede manier verzorgt wordt. Om deze verzorging te controleren is het verstandig om af en toe naar de tandarts te gaan. Hier zullen ze jouw gebit nakijken en waar nodig verzorgen. Binnen het vak tandheelkunde zijn er veel verschillende afsplitsingen. Zo houd de ene tandarts zich bezig met beugels, de ander met mondziekten en weer een ander met zware medische ingrepen.

Geschiedenis van de tandheelkunde

Sinds de middeleeuwen zijn er al verhalen over tandartsen te vinden. Vroeger werd dit gedaan door kappers, hier zaten wel twee grote verschillen in. De kappers die bij een gilde zaten konden de wat complexere operaties uitvoeren. De kappers zonder gilde deden voornamelijk de standaard bezigheden. Vanaf het jaar 1400 werd het in sommige landen verboden om je als tandarts voor te doen als je niet bij het kappers gilde zat. Een van de grondleggers van de moderne tandheelkunde is Pierre Fauchard, hij was de eerste die een wetenschappelijk boek publiceerde over de verschillende technieken.

Vertakkingen tandheelkunde

Binnen het vakgebied tandheelkunde zijn veel afsplitsingen te vinden. Zo zijn er mondhygi├źnistes, orthodontisten en kaakchirurgen. Elke afsplitsing is gespecialiseerd in een bepaalde vorm van tandheelkunde. Waar vroeger alle taken door een tandarts gedaan werden zal je nu naar een specialist moeten om iets te laten doen. Hierdoor is de kwaliteit van de tandartsen een stuk hoger geworden dan jaren geleden, ook zijn de technieken veel beter geworden. Waar vroeger al snel gekozen werd om een tand te trekken zal er nu gekeken worden hoe de tand weer gemaakt kan worden.

De tandarts in het dagelijks leven

Iedereen weet hoe belangrijk het is om af en toe een afspraak bij de tandarts te maken, je moet er namelijk je hele leven mee doen. Maar er zijn genoeg mensen met zogenaamde tandartsangst, deze mensen zijn bang voor de tandarts. Tandartsangst is er in vele vormen, zo zijn er personen die het heel spannend vinden. Maar er zijn ook ernstige gevallen waar iemand onder narcose moet voor een standaard behandeling. Zo zijn er zelfs speciale tandartspraktijken die gericht zijn om personen met tandartsangst.

De tandarts in het buitenland

Het niveau van tandheelkunde is in Nederland erg hoog. Eigenlijk is dit het geval in elk rijk en ontwikkeld land. Door de vele zorgverzekeringen en hoge salarissen kunnen tandartsen gebruik maken van hoge kwaliteit materialen en steriele ruimtes. Hoe anders is dit in arme landen. Zo komt het in bijvoorbeeld Afrika nog vaak voor dat tandartsen op straat een persoon behandelen. Wij mogen daarom van geluk spreken dat het in Nederland zo goed geregeld is. En hopelijk zal dit de komende jaren in alle landen het geval zijn.