Psycholoog

De psycholoog

De psycholoog helpt personen met problemen in de psychologie. Dit is de wetenschap die zich bezighoudt met denken, voelen, streven en het gedrag van de mens. Binnen de psychologie zijn er erg veel verschillende subcategorieën, zo is elke psycholoog ook vaak gespecialiseerd binnen een bepaalde richting. Naast het helpen van individuen zijn er ook psychologen die zich richten op groepen mensen. Zo kunnen problemen besproken worden waar iedereen iets aan kan hebben. Door deze ervaringen te delen met elkaar kunnen eigen situaties vaak beter verwerkt worden.

Curatief en preventief

De termen curatief en preventief komen je misschien niet zo bekend voor. Bij een curatieve psycholoog spreek je over een behandeling die bedoeld is om te genezen. Deze behandelingen gebeuren nadat iemand een bepaalde gebeurtenis heeft meegemaakt. Dit soort psychologen werken vaak via de ggz waar patiënten doorgestuurd kunnen worden. De ggz is de instantie voor de geestelijke gezondheidszorg in Nederland. Een preventieve behandeling gebeurd op het moment dat er aanwijzingen zijn dat het mentaal slecht met iemand gaat. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zo heeft een bedrijf vaak een bedrijfspsycholoog om preventief problemen op te lossen.

Soorten psychologen

Zoals in de eerste alinea beschreven zijn er veel specialismes binnen de psychologie. Zo kunnen psychologen binnen een bedrijf werken en zorgen voor de juiste werving van potentiële werknemers. Maar ze kunnen ook werkzaam zijn in de geestelijke gezondheidszorg waarmee ze echt problemen van patiënten zullen bespreken. Een voorbeeld hiervan is de klinisch psycholoog, deze houdt zicht bezig met complexe psychische problemen. Daarnaast zijn er ook veel psychologen te vinden bij de politie, hier wordt vaak gedrag onderzocht van criminelen. Dit valt onder de taken van een forensisch psycholoog. De term psycholoog geeft dus niet zomaar het juiste weer, aangezien hier veel verschillen in zitten. Het is daarom ook niet verwonderlijk dat de opleiding tot psycholoog erg lang duurt, zeker op het moment dat iemand zich wil specialiseren./p>

De opleiding

Om de opleiding tot psycholoog te mogen volgen dien je een voorbereidende bachelor of universitaire bacheloropleiding gevolgd te hebben. Dit kan de opleiding toegepaste psychologie zijn aan een hogeschool. Na het volgen van deze voorbereidende opleiding dien je de opleiding masters in de psychologie te volgen aan een van de universiteiten binnen Nederland. Dit zorgt er al snel voor dat de opleiding in totaal zo’n 5-6 jaar zal duren. Daarna kan je je nog gaan specialiseren richting een bepaalde specialisatie.