Mondhygiene

De mondhygiënist

Naast de tandarts is ook de mondhygiënist een belangrijk onderdeel binnen de mondzorg. De mondhygiënist is namelijk gericht op de preventie van gebitsproblemen. Zo kan de mondhygiënist helpen bij het voorkomen van gaatjes, erosie en tandvleesproblemen. Dit is een erg goede oplossing voor mensen die veel last hebben van gebitsproblemen en niet weten wat ze beter kunnen doen qua verzorging. Om dit vak uit te mogen oefenen zal er een opleiding gevolgd moeten worden aan het hoger beroepsonderwijs. Dit is een niveau lager dan de tandarts opleiding welke op universiteit niveau plaatsvind./p>

Overeenkomsten met de tandarts

Er zijn veel overeenkomsten te vinden met het beroep tandarts. Zo mogen veel basiswerkzaamheden door beide beroepen uitgevoerd worden. Denk hierbij aan de standaard halfjaarlijkse controle, waarbij een algemene check van het gebit gedaan wordt. Daarnaast mogen er ook veel taken gedaan worden welke gericht zijn op de genezing van het gebit. Denk hierbij aan tandvleesbehandelingen, het geven van verdoving en het boren bij beginnende gaatjes. Op deze manier neemt de mondhygiënist veel basis taken over van de tandarts waardoor deze zich met moeilijkere werkzaamheden bezig kan houden.

Verschillen met de tandarts

Er zijn natuurlijk niet alleen maar overeenkomsten tussen de twee beroepen te vinden, want waarom moet je bij de 1 een hogere opleiding gedaan hebben? Waarbij het bij een mondhygiënist voornamelijk gaat over de verzorging van je gebit, gaat het bij een tandarts ook om gebitsrestauratie. Zo zal een tandarts een wortelkanaalbehandeling kunnen uitvoeren, of een kunstgebit kunnen inmeten. Een mondhygiënist zal zich voornamelijk bezighouden met de simpele werkzaamheden waar de tandarts minder tijd voor heeft. Vroeger waren de verschillen nog groter, maar sinds 2020 mogen mondhygiënisten meer taken van de tandarts overnemen.

Valt de mondhygiënist binnen de basisverzekering?

Nee. De mondhygiënist valt niet onder de basisverzekering, of je moet onder de 18 jaar zijn. Maar boven de 18 jaar zul je altijd een tandartsverzekering aan moeten schaffen als je via de verzekering gebruik wil maken van de mondhygiënist. Let bij het afsluiten van een tandartsverzekering goed op wat er allemaal verzekerd is en wat het eigen risico zal zijn. Hier zit per zorgverzekering namelijk veel verschil in.

Mondhygiënist vinden

Ben jij nou op zoek naar een praktijk voor mondhygiëne maar heb je geen idee waar je deze kan vinden? Vaak kan je bij de tandarts advies opvragen voor een goede mondhygiënist. Zo hebben tandartsen vaak connecties met mondhygiëne praktijk om zo wat werk uit handen te geven. In bijna elke stad of dorp is wel een mondhygiënist te vinden waardoor er altijd wel een in de buurt is.