Huisarts

De huisarts in Nederland

Iedereen is waarschijnlijk wel eens bij een huisarts geweest. Deze dokter is het eerste aanspreekpunt bij de meeste lichamelijk of psychische klachten. Vanuit een huisarts kan er een doorverwijzing gegeven worden om naar het ziekenhuis te gaan. Het voordeel van een huisarts is dat deze de praktijk vaak aan huis heeft en zich dus middenin een wijk bevind. Zo hoeven mensen niet helemaal naar een ziekenhuis maar kunnen ze eerst dichterbij huis terecht. Om dit vak uit te mogen oefenen dien je eerst een universitaire opleiding te volgen. Na deze opleiding dien je een masterfase te volgen waarna je je kan specialiseren richting een huisarts. Doordat iemand in dit vakgebied kennis moet hebben van erg veel verschillende gezondheidsproblemen is deze een generalist in dit vakgebied.

De opleiding

Zoals in de eerste alinea te lezen is bestaat de opleiding om huisarts te worde uit verschillende onderdelen. Het is dan ook een hele pittige opleiding welke na afronding enkel de titel “basisarts” geeft. Daarna kan je je verder ontwikkelen richting de specialisatie huisarts, al met al zal de opleiding ongeveer 9 jaar duren. Tijdens het werken als huisarts zullen er constant cursussen gevolgd moeten worden om achter nieuwe ziektes of medicijnen te komen. Je zal dan ook nooit uitgeleerd zijn in dit vakgebied.

De praktijk

Doordat een huisartsenpraktijk zich vaak al jaren op dezelfde plek bevindt kent de huisarts veel patiënten. Zo weet de dokter vaak welke problemen iemand al eerder heeft gehad en kan de diagnose hierop aanpassen. Doordat een huisartsenpraktijk zich eigenlijk altijd in een gewone woonwijk bevind is deze makkelijk bereikbaar voor patiënten. Daarnaast is deze praktijk vaak te vinden in een klein dorp, hier is normaal gesproken geen ziekenhuis in de buurt waardoor patiënten dicht bij huis langs de dokter kunnen gaan. Om te zorgen dat niet iedereen zomaar naar de huisartsenpost komt is er vaak een doktersassistent aanwezig welke de eerste vragen kan beantwoorden. Hierdoor kan de dokter zich bezig houden met de meest belangrijke werkzaamheden.

De juiste keuze maken

Bij het kiezen van het huisarts is het van belang om te letten op een aantal punten. Zo is het fijn als de huisarts dicht in de buurt is, zo kan je er altijd even snel naartoe. Daarnaast kan het handig zijn om niet over te stappen naar een nieuwe huisarts, de huidige huisarts weet alles over jou. Soms is het zelfs niet mogelijk om over te stappen, dit kan met verschillende zaken te maken hebben. Zo kan het zijn dat de huisarts een patiëntenstop heeft, bijvoorbeeld omdat de huisarts vol zit qua patiënten. Het kan ook zijn dat u te ver weg woont bij de huisarts en dat deze alleen patiënten uit de buurt in het klantenbestand wil.