Fysiotherapie

Fysiotherapie in het algemeen

Een fysiotherapeut helpt mensen die last hebben van hun gewichten of spieren. Dit kan resulteren in verschillende klachten waar de fysiotherapeut bij kan helpen door verschillende oefeningen en behandelingen. Door deze behandelingen zorg je dat je lichaam beter gaat functioneren en dat mogelijke pijn verminderd zal worden. Het beroep fysiotherapie is voortgekomen uit het beroep heilgymnast. Deze persoon zorgde tot de jaren 60 aan de hand van gymnastiek voor het verminderen van pijn en het versoepelen van het lichaam.

De soorten fysiotherapie

Het skelet van een mens bestaat uit maar liefst 206 botten, daarnaast heeft een mens in totaal 583 spieren. Al deze botten en spieren kunnen mogelijke problemen of pijn opleveren. Het is dus niet verwonderlijk dat er veel verschillende specialismes zijn binnen de fysiotherapie. Mocht je veel last hebben van klachten rond het hoofd en de hals, dan kan je terecht bij de orofaciale fysiotherapie. Heb je nou veel last van spanning of stress, en merk je dat je hier lichamelijke krachten van krijgt. Dan is de psychosomatische fysiotherapeut een erg goede optie. En zo zijn er nog meer specialismes te vinden waarbij elke specialisme zich op een bepaald probleem richt.

De opleiding tot fysiotherapeut

Om jezelf een fysiotherapeut te mogen noemen dien je ede opleiding fysiotherapie te volgen aan een hogeschool. Deze studie duurt 4 jaar en zorgt ervoor dat je een allround fysiotherapeut bent. Na het volgen van de algemene fysiotherapiestudie is er een mogelijkheid om je te specialiseren. Zo kan elke beginnend fysiotherapeut kiezen voor zijn of haar eigen richting.

Valt fysiotherapie binnen de basisverzekering?

Hier is geen eenvoudig antwoord op, dit heeft namelijk te maken met verschillende factoren. Sommige verzekeringsmaatschappijen vergoeden een aantal behandelingen per jaar, waarbij andere maatschappijen alleen onder bepaalde voorwaarden vergoeden. Mocht je bijvoorbeeld last hebben van een bepaalde spiergroep, kan het interessant zijn om juist voor dit soort fysiotherapie een extra verzekering af te sluiten. Al deze verschillende binnen verzekeringmaatschappijen maakt het vaak extra moeilijk om de juiste verzekering te kiezen.

Geïnteresseerd in meer informatie?

Ben je nou geïnteresseerd geraakt in de verschillende vormen van fysiotherapie? Op deze website zijn verschillende onderdelen binnen fysiotherapie verder uitgewerkt. Zo is er extra informatie te vinden over orofaciale, psychosomatische en bekkenbodem fysiotherapie. De laatstgenoemde soort fysiotherapie kan van belang zijn voor vrouwen die zwanger zijn of niet bevallen zijn. Ook bij andere ongemakken kan een fysiotherapie een uitkomst bieden.